Q&A

Wat is een pietje precies?

Wat is een pietje precies?

De correcte spelling is pietje-precies. De combinatie pietje-precies beschouwen we als een soortnaam. Pietje verwijst hier niet naar een unieke persoon, maar naar een persoon met een bepaalde eigenschap, namelijk iemand die heel nauwkeurig is.

Wat zijn Pietjes?

pietje – zelfstandig naamwoord uitspraak: piet-je 1. insect dat op mensen en dieren leeft ♢ Dorus heeft weer pietjes in zijn haar Algemene uitdrukkingen: 1.

Waar komt pietje precies vandaan?

Pietje Precies was een heel eigenwijze Zwarte Piet die voorkwam in enkele televisieprogramma’s en films van de omroep NTR, voorheen de NPS, rondom de Nederlandse legende Sinterklaas. De rol werd gespeeld door Bob Fosko (1955-2020).

Waar komt de uitdrukking nieuwsgierig Aagje vandaan?

De uitdrukking een nieuwsgierig aagje zijn komt uit het zeventiende-eeuwse kluchtspel Kluchtigh Avontuurtje van ‘t Nieuwsgierigh Aeghje van Enckhuysen van A. van Bogaert.

Hoe schrijf je precies?

De correcte spelling is precieze. Verbogen vormen van bijvoeglijke naamwoorden van vreemde herkomst die eindigen op een lange klinker + s, worden geschreven zoals ze worden uitgesproken, met een [z].

Wie is pietje precies in het echt?

Bob FoskoSinterklaasjournaal
Pietje Precies/Played by

Wat betekent het spreekwoord een blauwtje lopen?

Een blauwtje lopen betekent dat iets wat je bij een ander voor elkaar wilt krijgen niet lukt: je krijgt de kous op de kop. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om een verzoek dat je hebt gedaan en dat wordt afgewezen, of om een droombaan die aan je neus voorbijgaat.

Wat betekent hart voor de zaak hebben?

Iemand die hart voor de zaak heeft zal zich met plezier ergens geheel voor inzetten. Het is prettig om met zo iemand samen te werken om een doel te bereiken.

Hoe schrijf je dat woord?

(Woorden)boek / (woorden-)boek Is het (woorden-)boek, (woorden)-boek, (woorden)boek of (woorden) boek? De juiste schrijfwijze is (woorden)boek, zonder spatie of streepje.

Hoe schrijf je het woord Nederlands?

de schrijfwijze

Uitspraak: [‘sxrɛifwɛizə]
Verbuigingen: schrijfwijze|s (meerv.)