Trending

Kan ik mijn olijfboom nog redden?

Kan ik mijn olijfboom nog redden?

De ene boom komt er zonder problemen doorheen, de ander zal al zijn blad laten vallen. Maar dood is de olijfboom niet snel. Dan nog een periode zon en de olijfboom zal weer nieuw blad vormen. Het is een trage groeier en hij zal er ongeveer twee maanden over doen om zich te herstellen van de winter.

Hoe herken je een dode olijfboom?

Als je in mei/juni nog kale takken aantreft zijn die hoogstwaarschijnlijk dood, die kun je er wel het beste afknippen. Snoeien is wel nodig want er zitten veel te veel takken aan de plant, dit is eer goed zichtbaar als er blad aan zit.

Wat te doen met kale olijfboom?

Terugsnoeien. Nadat de vorst volledig voorbij is kunnen de kale takken of twijgen met bruine bladeren met ongeveer 2/3 teruggesnoeid worden om nieuwe groei te stimuleren. Wees echter niet te rigoreus met het snoeien. Laat takken of overhangende twijgen minstens 20 à 25 lang.

Wat als olijfboom bladeren verliest?

Na een langdurige vorstperiode en vrieskou komt het vaak voor dat een olijfboom flink wat blad verliest of last heeft van bruine bladeren. Na de winter kan je met je nagel een stukje bast van de twijg wegkrabben. Als het gedeelte hieronder groen is, zal de olijfboom op deze twijgen weer nieuw blad aanmaken.

Hoe overleeft een olijfboom winter?

De meest handige manier om een olijfboom in de volle grond tegen vorst en uitdrogende wind te beschermen is door de boom in te pakken met een winterhoes voor planten. Zo’n winterhoes laat licht en lucht door en is bovendien gemakkelijk te plaatsen omdat hij voorzien is van rits.

Hoe herken je dode takken?

In de zomer zijn dode takken eenvoudig te herkennen. Een gezonde boom staat in de zomer vol in het blad. Een dode tak heeft bruin blad of geen blad, waardoor een dode tak eenvoudig waar te nemen is. Dit wordt moeilijker in de herfst en winter, wanneer de boom zijn blad heeft verloren.

Hoe zie je of boom dood is?

Is de bast taai en de onderlaag bruin, dan is de tak dood en loopt niet meer uit. Wordt het blad geel, daarna bruin en zit het nog ‘taai’ vast aan de tak, dan is er sprake van verstikking. Er blijft dan te lang water in het plantgat staan. Meestal is het dan einde boom.

Wat als de blaadjes van de olijfboom vallen?

Als de olijfbladeren beginnen te krullen en af te vallen, dan staat de olijfboom te vochtig. Indien de bladeren geel worden en afvallen, krijgt de olijfboom te weinig water. Voorts kan in de olijfboom schild- of bladluis optreden (vaak alleen bij de kleinere bomen).

Waarom olijfboom kaal?

Wanneer je niet snoeit, blijven de takken van de olijf wel doorgroeien, maar wordt ze kaal aan de onderkant. Wees ook niet bang om teveel af te snoeien, hoe meer je snoeit hoe harder de olijf groeit.

Hoe vaak moet een olijfboom water?

De Olijfboom dient altijd in lichtvochtige grond te staan. Doordat de plant op een plek met veel licht staat, zal de plant veel water verdampen. In de zomer kan het best mogelijk zijn dat je hierdoor de plant 2 tot 3 keer per week water moet geven. Vooral als de plant in de volle zon staat.

Kunnen Olijfboompjes tegen vorst?

Een olijf- of palmboom is een mediterrane boom uit het Middellandse zee gebied. Dat wil zeggen dat deze bomen prima in Nederland kunnen groeien, maar in de winter wel beschermd moeten worden tegen de vorst. Omdat deze bomen wintergroene bomen zijn, hebben ze ook in de winter voeding en vocht nodig.