Miscellaneous

Is Aardappelschil gezond?

Is Aardappelschil gezond?

In de schil zitten namelijk veel vezels. Eten met de schil vergroot daarmee de bijdrage die aardappels leveren aan de inname van voedingsvezel. Dat is niet onbelangrijk, want slechts weinig mensen halen in Nederland de door het Voedingscentrum aanbevolen inname van voedingsvezels.

Welke aardappelen met schil eten?

Kiest u ervoor om aardappelen met schil te eten? Zorg ervoor dat u deze goed wast. De perfect aardappel hiervoor is de Nicola. Deze pieper heeft namelijk een gladde schil en een mooie, lange ovale vorm.

Kun je aardappelen in de schil eten?

Eet aardappelen alleen in de schil als ze vers en onbeschadigd zijn. Gebruik eventueel een schubhandschoen om de schil van de aardappelen schoon te maken. Of kook de aardappelen in de schil, laat ze dan even ‘schrikken’ in ijskoud water als ze gekookt zijn. De schil gaat er dan gemakkelijker af.

Is zetmeel gezond?

Niet verteerbaar zetmeel heeft een goede reputatie als het op gezondheid aankomt. Het verlaagt het suikergehalte in het bloed en maakt onze dikke darm gezonder.

Waar zijn aardappelschillen goed voor?

Daarnaast zitten de meeste vitaminen en mineralen van een aardappel in de schil, zoals eiwitten, vitamine C en ijzer.

Welke aardappelen hoef je niet te schillen?

Je gaat best voor een vastkokende aardappel zoals de Charlotte, Franceline of Nicola. Deze soorten houden mooi hun vorm. De Franceline heeft een dunne schil en hoef je dus niet te schillen.

Hoe weet ik of mijn aardappelen nog goed zijn?

Als je op een te lichte plek bewaart, ontstaat de giftige stof solanine en worden ze groen. Groene aardappelen kun je beter niet eten. Als aardappelen te warm worden bewaard gaan ze uitlopen. De aardappels kun je nog eten als je de uitlopers verwijdert en het plekje eraf snijdt.

Hoe gezond zijn gebakken aardappelen?

Dat zwart gebakken aardappelen slecht voor je zijn, weten we allemaal al. Maar het Voedingscentrum gaat verder: aardappelen kun je beter ook niet goudbruin bakken. Ook die knapperige goudbruine rand zou de kans op kanker al kunnen verhogen.

Wat doet zetmeel met je darmen?

Resistent zetmeel gedraagt zich in de darmen op dezelfde manier als voedingsvezels. Ze bevorderen je spijsvertering, zorgen ervoor dat je langer een vol gevoel hebt en laten je bloedsuikerspiegel langzamer stijgen.

Waarom is zetmeel ongezond?

Zetmeel is een koolhydraat die in het lichaam wordt omgezet in glucose. Zetmeel zit vooral in aardappelen en graanproducten. Bij het verhitten van zetmeelrijke producten boven de 120 °C kan de mogelijk schadelijke stof acrylamide ontstaan.

Wat moet je pellen?

Pellen is de schil van een vrucht afhalen met je handen; een mandarijn kun je pellen. Ik pel deze mandarijn, ik haal de schil eraf, zo (doen, en daarna de gepelde mandarijn in zijn geheel op het bordje leggen).