Q&A

Hoe glazuur maken voor keramiek?

Hoe glazuur maken voor keramiek?

Sommige moeten worden aangemaakt met water, andere zijn al “kwast klaar”. Deze glazuren maken het leven makkelijk. Keramisten die stoken op hogere temperaturen (steengoed en porselein, van 1200 – 1320 oC) mengen vaak hun eigen glazuren op basis van ruwe grondstoffen (zoals kwarts, veldspaten en kaolin).

Hoe glazuur je aardewerk?

Het glazuur waarmee een voorwerp van klei wordt geglazuurd, wordt gemaakt van verschillende chemische stoffen (vaak metaaloxiden) in poedervorm. De hoeveelheid van een bepaalde stof kan de kleur van het glazuur veranderen. Tot 1960 werd ook uraniumdioxide gebruikt als grondstof voor gekleurd glazuur.

Welk glazuur voor keramiek?

De Mayco glazuren voor aardewerk smelten uit op 1000°C ( cone 06). Er zijn verschillende groepen aardewerkglazuren: Stroke & Coat, Foundations, Jungle Gems.. Elke groep heeft zijn specifieke kenmerken en bestaat uit een gamma verschillende kleuren.

Hoe maak je keramiek?

Wanneer je je eigen keramiek wilt maken, heb je natuurlijk klei nodig en gereedschappen voor boetseren en / of draaien. Hiervoor zijn goedkope setjes te koop die veelal bestaan uit een afdraaimirette, bandmirette, houten lomer, pottenbakkersnaald, brede boetseerspatel, afwerkspons, stalen lomer en een kleisnijder.

Hoeveel water bij glazuur keramiek?

Dus: 1 deel poeder + 1 deel vloeistof (2 delen water + 1 deel Pehatine) = een “goed” glazuur Het glazuur moet iets vloeibaarder zijn dan room. De dikte hangt ook af van de manier waarop je het glazuur op het werkstuk zal aanbrengen (dompelen, spuiten, penselen, gieten).

Hoeveel water bij Poederglazuur?

Aanmaken van poederglazuur Poederglazuur wordt aangemaakt met vloeistof + glazuurpoeder. Om het bezinken van het glazuur tegen te gaan kan je best pehatine toevoegen aan het water (1/3 pehatine en 2/3 water).

Hoe moet je glazuren?

Om een goede laag glazuur aan te kunnen brengen op je werk heb je een goede kwast/penseel nodig. Gebruik een natuurlijke harenkwast die veel haren bevat zoals vb de waaier- of mopkwast van mayco. Vul je kwast volledig, hierdoor voorkom je dat de kwast gaat schuren op je werk.

Welke glazuur voor servies?

Glazuur informatie Stroke & coat is samen met de Foundation de meest veelzijdige, gebruiksvriendelijke en gifvrij glazuur op de markt. Het is te gebruiken op serviesgoed. Zet één laag voor een transparant effect en drie lagen voor een dekkend resultaat.

Hoe maak ik Gietklei?

Gietklei zelf maken

  1. 2,5 kg WP30 poederklei.
  2. 1 l water.
  3. 8 cl waterglas.
  4. 10 g gecalcineerde soda.

Hoe zelf servies maken?

Zo ga je te werk:

  1. Kneed de klei soepel.
  2. Neem vervolgens een schaal of bord en bekleed met huishoudfolie.
  3. Neem de uitgerolde klei en druk deze lichtjes aan in of op de mal.
  4. Maak op deze manier verschillende schalen en borden met verschillende motieven en soorten reliëf.
  5. Laat de schalen en borden drogen.