Q&A

Hoe beginnen met sporten na bevalling?

Hoe beginnen met sporten na bevalling?

Na de bevalling is het heel belangrijk dat je je sportactiviteiten rustig opbouwt. Ga eerst lekker wandelen en start thuis met bekkenbodem- en rompstabiliteitsoefeningen die je tijdens de Fysio FitMama trainingen hebt gekregen. Begin met intensief sporten pas weer 6 weken na je bevalling en 8 weken na een keizersnede.

Waarom 6 weken wachten met sporten na bevalling?

Je buikspieren hebben dan namelijk meer tijd nodig om te herstellen. Als je graag hardloopt of tennist, moet je nog wat langer geduld hebben. Pas na drie maanden is je bekkenbodem voldoende hersteld om de schokbelasting die hoort bij deze sporten weer op te vangen.

Waarom niet sporten na bevalling?

Als je na de bevalling je bekkenbodemspieren goed traint, dan kunnen ze volledig herstellen. Doe je dit niet, dan kun je te maken krijgen met heel wat lichamelijke klachten. Dit kan gaan van rugklachten, urineverlies of niet meer lang kunnen rechtstaan tot een vaginale verzakking.

Welke sporten na keizersnede?

Het algemene advies is dat een vrouw weer mag beginnen met sporten (nog niet hardlopen!) met 6 weken na een vaginale bevalling en 8 weken na een keizersnede. Helaas betekent dit niet dat je gewoon weer op je oude schema verder kunt gaan.

Welke oefeningen niet doen na bevalling?

De eerste 6 weken na de bevalling mogen de voorste buikspieren nog niet direct belast worden, pas dus op met oefeningen als planking, push ups, sit ups en crunches.

Welke oefeningen na bevalling?

Hieronder een aantal oefeningen die je om de dag of om de 2 dagen kunt doen:

  • Armen en schouders. Strek de armen opzij op schouderhoogte. Maak 10 kleine cirkeltjes achteruit, daarna vooruit.
  • Squat. Ga op heupbreedte staan.
  • Schuine buikspieren. Ga in de basishouding staan met je voeten op heupbreedte.

Hoe lang na bevalling weer sporten?

WANNEER MAG IK BEGINNEN MET SPORTEN na de zwangerschap? De bevalling heb je achter de rug, nu op naar je herstel. Vanaf 6 weken na je bevalling en met goedkeuring van je verloskundige of gynaecoloog mag je weer (voorzichtig) beginnen met sporten.

Hoeveel mag je bewegen na bevalling?

Rond een week na de bevalling kun je weer meer gaan bewegen, maar ga niet meteen intensief sporten. Vanaf ongeveer zes weken na je bevalling kan je weer sporten zoals je voor je zwangerschap deed. Per persoon, zwangerschap en bevalling verschilt de periode van herstel.

Welke oefeningen niet na bevalling?

Niet alle core oefeningen zijn geschikt om direct uit te voeren na de zwangerschap. De eerste 6 weken na de bevalling mogen de voorste buikspieren nog niet direct belast worden, pas dus op met oefeningen als planking, push ups, sit ups en crunches.

Hoe snel na de bevalling weer op de been?

Alle vrouwen hebben na de bevalling tijd nodig om weer helemaal de oude te worden. Deze herstelperiode heet ook wel ‘ontzwangeren’. Bij de één duurt dit een aantal weken, de ander voelt zich pas na 9 maanden weer helemaal fit.

Hoelang na de bevalling weer wandelen?

Wissel rust af met kleine stukjes lopen in huis waarbij je er op let dat je actief rechtop en ontspannen loopt. Bouw 6-10 dagen na de bevalling het wandelen rustig op naar buiten op geleide van je eigen mogelijkheden, blijf hierbij altijd binnen je pijngrens.