Popular tips

Welke buizen voor pelletkachel?

Welke buizen voor pelletkachel?

In een gemetselde schoorsteen kan het beste een flexibele buis van RVS in om een goede trek en verbranding te krijgen. Is de schoorsteen niet langer dan 5 meter, dan kun je een flex buis gebruiken van ø 80 mm. Wanneer de schoorsteen langer is dan 5 meter, gebruik een rvs flex van ø 100 mm.

Hoeveel rook pelletkachel?

Een pelletkachel geeft geen rook tijdens het branden maar kan tijdens de start een klein pluimpje rook geven wat meerendeels condens is ipv houtrook. Hierdoor is het punt overlast van de houtkachel in één keer opgelost. Uw buren ruiken niets en u kunt genieten van een heerlijk houtvuur binnen.

Hoe werkt de afvoer van een pelletkachel?

Een pelletkachel via een geveldoorvoer is de goedkoopste en eenvoudigste manier. Daarbij voert een rookgasventilator de rookgassen zonder natuurlijke trek af. Het is belangrijk dat de afvoer zich altijd op voldoende afstand van omliggende ramen, deuren, … bevindt.

Hoeveel bochten afvoer pelletkachel?

Een doorvoer door de gevel moet altijd met een geïsoleerde dubbelwandige afvoerbuis. 90 graden bochten in de afvoer worden best vermeden. Een afvoerbuis is best ook niet langer dan 3 meter. Het kan problemen veroorzaken omdat de rookgassen dan niet snel genoeg het kanaal kunnen verlaten.

Wat heb je nodig voor een pelletkachel?

Wat betreft de afvoer hebben pelletkachels vaak voldoende aan een eenvoudig afvoerkanaal van 80mm. Hierdoor is het plaatsen gemakkelijker. Een pelletkachel heeft een rendement van 85%, wat vaak hoger is dan het rendement van een houtkachel. Hierin tegen maakt een pelletkachel gebruik van elektriciteit.

Wat is de beste inbouw pelletkachel?

De Edilkamin Pellkamin 8 is met zijn afmetingen (B74 x D46 x H52) de ideale inbouw pelletkachel voor zowel in een oude haardopening als in een nieuwe opening te bouwen. Met de Pellkamin 8 haalt u ook kwaliteit in huis door zijn gietijzeren uitvoering en zijn vermogen van zo’n 8kWh.

Hoe vaak schoorsteenvegen pelletkachel?

Wanneer u een pelletkachel in huis heeft, is het sterk aan te raden om uw schoorsteen jaarlijks te laten vegen. Gebruikt u de kachel het hele jaar door? Laat de schoorsteen in dat geval eens per half jaar schoonvegen.

Welke diameter buis voor pelletkachel?

Voor gashaarden met een gesloten verbranding komt u al snel uit bij een concentrisch afvoerkanalen met een diameter van minimaal 150mm. Pelletkachels hebben vaak voldoende aan een eenvoudiger afvoerkanaal van 80mm. Door de beperkte diameter is plaatsing vaak stukken eenvoudiger en neemt deze minder ruimte in.

Hoe moet je een pelletkachel aansluiten?

De installatie van je pelletkachel

  1. Laat een pelletkachel altijd door een erkende installateur installeren.
  2. Laat de pelletkachel instellen door een specialist.
  3. Stem de capaciteit van de kachel af op het gewenste gebruik.
  4. Zorg dat de pijp van het rookkanaal voorbij de nok van het dak komt.

Is er een schouw nodig voor een pelletkachel?

Om alvast een antwoord te geven: een pelletkachel kent hetzelfde principe als een houtkachel en heeft daardoor inderdaad een rookgasafvoer nodig. Een rookgasafvoer is een constructie met als doel de rookgassen van de verbranding naar buiten te leiden.

Hoe moet je een pelletkachel installeren?

Bij de installatie van een pelletkachel is vooral de af en aanvoer van lucht belangrijk en de elektrische voorziening. De kachel moet voorzien zijn van een afvoerbuis voor rookgassen, die rechtstreeks op de buitengevel aangesloten kan worden. Een groot rookkanaal is niet nodig zoals bij een houtkachel of openhaard.

Heb je een afvoer nodig voor een pelletkachel?

Pelletkachel NIET aansluiten met muurdoorvoer Het bouwbesluit in Nederland vereist bij pelletkachels een rookkanaal dat ten minste boven de dakrand uitsteekt. Net zoals bij een houtkachel is het uitmondingsgebied van een pelletkachel erg belangrijk om risico’s en overlast te voorkomen.

Welke afvoerpijp is geschikt voor pelletkachels?

De kachelpijp is voorzien van een siliconenring en is leverbaar in drie maten namelijk Ø 80 mm, Ø 100 mm, Ø 110 mm. Deze afvoerpijp is uitermate geschikt voor toepassing als pelletkachel rookkanaal bij pelletkachels maar kan zonder de siliconenring ook als enkelwandig afvoerkanaal voor houtkachels gebruikt worden.

Is pelletkachel te groot?

Een pelletkachel kan op een bestaande schoorsteen aangesloten worden, deze mag geen grotere diameter hebben dan ø150mm. Wanneer de doorsnee van het ROOKKANAAL te groot is, kunnen de rookgassen te snel afkoelen. Daardoor ontstaat er een tegendruk waardoor de kachel niet goed of niet brandt. Ook kan het zijn dat het rookkanaal te veel trek heeft.

Hoe omhoog Brandt de pelletkachel?

Een pelletkachel brandt beter als de rookgas-afvoer minimaal 150 cm verticaal aangelegd wordt. Aan te raden is dat de afvoer ca. 2 meter omhoog gaat in de kamer, daarna naar buiten door de muur met dubbelwandig. 2 meter omhoog, gemeten vanaf de vloer, dan is er minder kans op teveel tegenwind.