Lifehacks

Wat wordt bedoeld met een Vaatafsluiting van het oog?

Wat wordt bedoeld met een Vaatafsluiting van het oog?

Het netvlies van het oog bevat ook arteriën en venen. Als het afvoerende zuurstofarme bloed het oog niet goed meer uit kan, spreken we van een veneuze vaatafsluiting (veneuze trombose). Het bloed hoopt zich op in het oog en treedt buiten de venen. Hierdoor komt vocht en bloed in het netvlies terecht.

Welke klacht geeft een Vaatafsluiting in het oog?

Soms gaat de afsluiting gepaard met klachten van algemeen ziekte gevoel. De oorzaak kan dan een ontsteking van de grote arterien zijn (arteritis temporalis). Een hoge bloedbezinking en eventueel pathologisch anatomisch onderzoek van een stukje bloedvat uit de slaap kunnen dan de diagnose geven.

Hoe krijgen je ogen zuurstof?

De bloedvaten in het oog. Er loopt niet één bloedvat in het oog, maar meerdere kleine aders en slagaders. Via het bloed dat door deze bloedvaten loopt, krijgt het oog zuurstof en voedingsstoffen om goed te kunnen werken.

Wat is CRVO?

Wanneer de grote hoofdader in de oogzenuw van het netvlies afgesloten is, treedt de lekkage in het gehele netvlies op, dus van alle vier takken van de hoofdader. Dit wordt ook wel een “Central Retinal Vein Occlusion (afgekort met CRVO)” of een “venestam occlusie” genoemd.

Wat is een Oogembolie?

Er zijn twee typen bloedvaten in het oog: slagaders (arteriën) die zuurstofrijk bloed aanvoeren en aders (venen) die zuurstofarm bloed afvoeren. In beide typen bloedvaten kan een afsluiting ontstaan. Raakt een ader afgesloten, dan noemen we dat oogtrombose. Een afgesloten slagader wordt een ooginfarct genoemd.

Hoe heet het voorste doorzichtige gedeelte van het oog?

Het hoornvlies is het doorzichtige voorste deel van het oog, waardoor het licht het oog binnenkomt.

Hoe heet het soort slijmerige spul dat de vorm van je oog bol houdt?

De buitenkant van de oogbol is bedekt met een bindvlies. Dit noemen we ook wel de conjunctiva. Onder de conjunctiva ligt de sclera (het oogwit), ook wel harde oogrok genoemd. De conjunctiva en sclera zijn vrij stevig en beschermen het oog.

Wat is de oorzaak van een gesprongen ader in het oog?

Een gesprongen adertje in het oog komt veel voor. De kans erop neemt toe als je ouder wordt. Waarschijnlijk worden bloedvaten dan iets kwetsbaarder. Mogelijke oorzaken zijn een hoge bloeddruk en drukverhogende activiteiten zoals persen of iets zwaars tillen, maar meestal is geen oorzaak aan te wijzen.

Wat is vena centralis Retinae?

De vena centralis retinae is de hoofdader van het netvlies en zorgt voor de afvoer van het bloed.

Kunnen lenzen je ogen beschadigen?

Ook door het dragen van contactlenzen kan het hoornvlies beschadigd raken. Er kunnen oogbeschadigingen ontstaan door een infectie, wanneer de contactlenzen niet goed zijn gereinigd. Wanneer de infectie zich ontwikkelt tot zweertjes, kan er een hoornvliesbeschadiging ontstaan.

Wat beschermt je ogen tegen fel licht?

Oogleden. De oogleden hebben een beschermende functie tegen uitdroging, fel licht en vreemde voorwerpen die op ons afkomen.