Trending

Hoe krijg je knopen in je spieren?

Hoe krijg je knopen in je spieren?

Oorzaken van een spierknoop

 1. de spiervezels trekken samen en ontspannen niet meer ( spierknoop) als gevolg van stress en te lang een spier in een houding aangespannen houden (bijv. bij veel achter de computer zitten of lang staan)
 2. beperkte bloed circulatie.
 3. ophoping van afvalstoffen.
 4. te weinig bewegen.

Hoe krijg ik een knoop uit mijn rug?

Van knopen in je rug afkomen

 1. Zelf masseren. Je kunt de spieren op en langs je schouderblad zelf masseren.
 2. Tennisbal. De tennisbal is een andere veel gebruikt hulpmiddel om de plekken te masseren waar je zelf niet zo goed bij kunt.
 3. Met je schouders rollen.
 4. Rek je nek.
 5. Rek je schouders.

Wat is een knoop in een spier?

Een triggerpoint of spierknoop is dus een continue contractietoestand of verkramping van een gedeelte van een spier. Deze verkramping is door een ervaren therapeut te voelen als een knoop/verdikking in de spier. Deze knoop heeft ongeveer de grootte van een erwt. Een triggerpoint is niet hetzelfde als spierkramp.

Hoe herken je spierknoop?

Een spierknoop herken je aan een verdikking in de spier. De knoop heeft ongeveer de grootte van een erwt. Uit de praktijk blijkt dat je deze zelf lastig kunt aanvoelen, maar een vriend of vriendin kan je hierbij helpen.

Hoe krijg je afvalstoffen uit je spieren?

De intensieve belasting van de spieren verstoort de balans tussen voedingsstoffen en afvalstoffen. De beste manier om van dat branderige gevoel af te komen is door je spieren drie tot vijf dagen rust te geven. Via de bloedcirculatie wordt het melkzuur geleidelijk afgevoerd uit je lichaam.

Kunnen spierknopen vanzelf verdwijnen?

Triggerpoints kunnen ontstaan door bijvoorbeeld een slechte werkhouding, trauma’s of een te snelle trainingsopbouw. Iedereen heeft met regelmaat triggerpoints, maar die gaan ook vanzelf weer weg.

Hoe haal je een knoop uit je nek?

Zoek een comfortabele plek op de grond om te liggen. Buig je knieën, zorg dat er geen druk meer op je onderrug staat en leg de tennisbal in de groef in je nek. Adem een paar seconden in en laat de tennisbal in het spierweefsel zakken. Draai langzaam je hoofd naar rechts en haal diep adem als het gevoelig wordt.

Hoe krijg je een knoop uit je schouder?

Dit kan door middel van spierrekkingen of lokaal masseren van het pijnpunt. Vaak wordt hier een foamroller, stuiterbal of harde tennisbal voor gebruikt. Van belang is dat de herkenbare pijnlijke plek wordt opgezocht. Het vervolgens rekken of masseren kan de herkenbare uitstralende pijn opwekken.

Kunnen Spierknopen vanzelf verdwijnen?

Wat helpt tegen triggerpoints?

Een paar tips voor effectieve zelfmassage met je vingers:

 • Masseer met een korte diepe strijking of kneed het pijnlijke punt.
 • Herhaal de strijking/kneding 5 tot 10 keer per punt.
 • Geef langzaam druk als je uitademt.
 • Behandel een triggerpoint niet te hard, dit kan een nawerking geven.

Wat zijn afvalstoffen spieren?

Afvalstoffen in de spieren noemen we melkzuur. Daarom zeggen we dat een sporter verzuurt als hij zo diep gaat dat zijn spieren sneller afvalstoffen aanmaken dan ze kunnen afvoeren. Melkzuur is overigens niet de enige veroorzaker van spiervermoeidheid. Melkzuur bestaat uit lactaat en H+-ionen.

Hoe kom ik van triggerpoints af?

Spierknopen genezen Dan is het zaak voldoende water te blijven drinken en veel rust te nemen. Ga op tijd naar bed en neem even een paar dagen afstand van je computer, of stop met het uitvoeren van de handelingen die de spierknoop hebben veroorzaakt. Rek de spier met de knoop ook een paar keer per dag op.